Ont i höften - Vanliga orsaker och behandling

Höftsmärta är ett vanligt problem som kan drabba människor i alla åldrar. Det kan förekomma på olika ställen runt höften, inklusive ljumsken, utsidan av höften och baksidan mot skinkan och ländryggen. En vanlig orsak till höftsmärta är överansträngda muskler och senfästen. För att bli av med din höftsmärta kan regelbunden rörelse och stärkande övningar vara lösningen.

Emmy Jardén - Legitimerad Fysioterapeut i Linköping

Emmy Jardén

Leg. Fysioterapeut ·

Höftsmärtabild

Varför får jag ont i min höft?

Höftsmärta kan härledas till ett antal olika orsaker, och symptomen kan variera beroende på den underliggande orsaken. Höftleden är djupt belägen och kan därför orsaka smärta som strålar in mot ljumsken, men det kan även kännas på utsidan av höften eller bak mot ländryggen. Runt höften finns flera olika muskelfästen som också kan vara källor till smärta på olika platser. Dessutom omger flera slemsäckar höften och när de irriteras kan de också leda till smärta. Höftområdet är ibland smärtsamt från så kallad refererad smärta. Det innebär att smärtan upplevs i höften även om den egentliga orsaken sitter någon annanstans, som till exempel i ryggen. Utöver ryggproblem kan smärta i höften även härledas till problem med inre organ, genitalier och ibland bråck i ljumske/höftregionen. 

Andra orsaker till höftsmärta

 • Överansträngda muskler och senfästen: Dessa överansträngningar kan uppstå på grund av ökad belastning eller felaktig träningsteknik. Smärtan kan lokaliseras till utsidan av höften (då kallad Trochanterit) eller till insidan mot ljumsken. 
 • Höftledsartros (Coxartros): Brosket i höftleden kan förändras över tid vilket kan resultera i smärta och stelhet.
 • Nervinklämning (Ischias): Kan orsaka smärta som strålar ut i höften och benet, så kallad radiculopati. En vanlig orsak till detta är diskbuktning, där en disk i ryggen kan påverka nerverna och orsaka smärta i höftområdet. En vanligt förekommande nerv som kan bli inklämd kallas Ischiadicusnerven, mer känd som ischias. Spänd muskulatur i säte och höft kan också orsaka inklämning av nerver.
 • Impingement i Höften (FAI): Impingement i höften uppstår när strukturer (ex muskler eller senor) kring höftleden blir inklämda och orsakar smärta och stelhet. Det kan bero på pålagringar på lårbenshalsen (CAM) eller ledpannan (Pincer).
 • Ledinflammation (Kapsulit) : Höftleden kan drabbas av inflammation. Detta kan leda till smärta, stelhet och begränsad rörlighet i höften.
 • Slemsäcksinflammation (Bursit): Det finns flera slemsäckar runt höften som kan bli irriterade och svullna, vilket orsakar smärta. Vanligtvis påverkar detta områden som ljumsken, utsidan av höften och rumpa.

Behandling vid höftsmärta

Behandlingen av höftsmärta kan variera beroende på den underliggande orsaken. Behandlingsmetoder kan röra sig om allt från individanpassad träning till kortisoninjektioner. Fysioterapeuter och naprapater jobbar bland annat med dessa behandlingsmetoder:

 • Stötvågsbehandling: Kan användas för att stimulera läkning och minska smärta.
 • Individanpassad träning: Att stärka musklerna kring höften och öka rörligheten kan minska smärtan.
 • Manuell terapi: Både naprapater och fysioterapeuter använder händerna för att behandla höftens muskler och leder på olika sätt. Detta för att lindra smärta och förbättra rörligheten. Manuell terapi kan innehålla manipulationer, mobilisering, stretching och massage.
 • Nålbehandling: Omfattar både akupunktur och dry needling, där terapeuten använder olika tekniker med akupunkturnålar för att lindra smärta och muskelspänningar.

Hur kan jag förebygga höftsmärtad?

 • Stärkande övningar: Regelbundna styrke- och rörlighetsövningar för höftmusklerna kan förhindra överbelastning och skador.
 • Undvik överansträngning: Var medveten om dina begränsningar och undvik överdriven ansträngning.

Om du upplever höftsmärta som inte går över är det viktigt att få en korrekt diagnos och behandlingsplan.