Ont i ryggen - Hur lindrar jag smärtan?

Ryggsmärta är ett mycket vanligt problem som kan bråka med oss i alla åldrar och kan variera i svårighetsgrad. Ryggen är en komplex struktur bestående av ben, muskler, senor och ligament som arbetar tillsammans för att stödja kroppens rörelse och stabilitet. När någon del av detta system upplever problem kan det resultera i smärta och obehag. I den här artikeln kommer vi att utforska olika orsaker till ryggsmärta, dess symtom och behandlingsalternativ.

Emmy Jardén - Legitimerad Fysioterapeut i Linköping

Emmy Jardén

Leg. Fysioterapeut ·

Ländryggssmärtabild

Varför får jag ont i min rygg?

Ryggen är en av kroppens mest komplexa och rörliga strukturer, vilket gör att det kan finnas många olika orsaker till varför din ryggsmärta har uppstått. Ryggraden består av 24 individuella kotor, sju halskotor (cervikala), tolv bröstkotor (thorakala) och fem ländkotor (lumbala) följt av korsbenet (sacrum) och svanskotan (coccyx). Mellan kotorna finns flexibla diskar som fungerar som stötdämpare och möjliggör rörelse. Ryggmärgen, som är en förlängning av det centrala nervsystemet, löper inuti ryggradens kanal och förmedlar signaler mellan kroppen och hjärnan. Ryggens muskler, ligament och facettleder arbetar tillsammans för att ge stabilitet och rörlighet. Det finns flera faktorer och orsaker som kan leda till ryggsmärta: 

Överbelastning

Överbelastning av ryggmusklerna och lederna är en vanlig orsak till ryggsmärta. Det kan uppstå när du utför fysiskt krävande aktiviteter som du inte är van vid eller när du utför monotona rörelser under en längre tid. Det kan handla om allt från tungt trädgårdsarbete till årets första golfrunda där ovana rörelser upprepas.

Dålig ergonomi 

Arbetsplatsens utformning och din arbetsställning kan också påverka ryggen negativt. En dålig arbetsställning, felaktiga arbetsredskap eller en dåligt inställd stol och skrivbord kan leda till ryggproblem.

Skador

Traumatiska skador, såsom frakturer eller muskelbristningar i ryggen, kan orsaka akut smärta. Även gamla skador kan göra ryggen mer känslig för smärta. 

Inflammation 

Långvarig irritation kan resultera i en överdriven inflammatorisk respons, vilket kan orsaka ihållande ryggsmärta. 

Åldersrelaterade förändringar

Med tiden kan brosket i ryggraden förlora elasticitet och bli tunnare, vilket kan leda till åldersrelaterad ryggsmärta och minskad rörlighet.

Vanliga diagnoser vid ryggsmärta 

För att identifiera och behandla ryggsmärta effektivt krävs ibland en specifik diagnos. Här är några vanliga diagnoser relaterade till ryggsmärta:

Lumbago

Lumbago är en generell term som används för att beskriva "ont i ryggen". Det är ofta en smärta som inte är förknippad med någon specifik diagnos. Ryggskott är en skarp ryggsmärta som omedelbart leder till rörelsebegränsning.  

Diskbråck

Ett diskbråck uppstår när en disk mellan ryggkotorna blir skadad vilket kan leda till tryck på närliggande nerver. Trycket på nerverna kan orsaka utstrålande smärta i ena eller båda benen. Andra symtom som kan uppstå är nedsatt muskelkraft, känsel och reflexer i det drabbade benet. Det är viktigt att komma ihåg att diskbråck läker med tiden och att det ytterst sällan behövs operation. 

Spinal stenos

Spinal stenos innebär att ryggradens kanaler blir trängre över tid, vilket kan trycka på ryggmärgen och nerverna och orsaka smärta och stelhet. 

Ischias 

Ischias uppstår när den stora ischiasnerven blir irriterad eller komprimerad. Smärtan kan stråla från ryggen ner till underben och foten, beroende på var och hur mycket ischiasnerven påverkas. Smärta, minskad känsel och muskelstyrka i benet är vanliga symtom. Det är därför inte helt ovanligt att man upplever nedsatt kontroll över benet.  

Spondylos

Spondylos, även känd som ryggradsartros, innebär åldersrelaterade förändringar i ryggkotorna och leder till smärta och minskad rörlighet. 

Hur kan mina ryggbesvär märkas av? 

Symtomen kan variera beroende på den underliggande orsaken. Men några av de vanligaste symtomen är:

  • Smärta i ryggen, som kan vara lokaliserad till en specifik plats eller vara mer generell.
  • Nedsatt rörlighet och stelhet.
  • Svaghet i ryggmusklerna.
  • Smärta som kan stråla ner i benen (båda eller enbart ena benet).
  • Eventuell domningskänsla eller stickningar i benen.

Behandling av din ryggsmärta 

Anpassning 

Undvik aktiviteter och rörelser som förvärrar smärtan och lyssna på din kropp. Vila och avlastande positioner kan vara fördelaktigt i de tidiga stadierna av smärta.

Individanpassad träning 

En fysioterapeut eller naprapat kan skapa ett skräddarsytt träningsprogram för att stärka ryggmusklerna och förbättra rörligheten. 

Smärtlindring

Värme- eller kylbehandling kan ge tillfällig smärtlindring. TENS (Transkutan elektrisk nervstimulering) är en icke-medicinsk smärtlindringsmetod som också kan vara effektiv. 

Manuell terapi

Naprapater och fysioterapeuter kan använda olika tekniker, inklusive manipulation, mobilisering och massage, för att lindra smärta och förbättra rörligheten. 

Ergonomisk rådgivning

Tips och råd kring din ergonomi på arbetsplatsens kan minska risken för framtida ryggproblem. 

Akupunktur 

Akupunktur kan användas som en kompletterande behandlingsmetod för smärtlindring vid ryggsmärta.