Naprapat eller kiropraktor - Vad är rätt för mig?

Den största skillnaden mellan en naprapat och en kiropraktor är att en naprapat jobbar med muskler och leder och fokuserar på kroppens helhet medan en kiropraktor jobbar mer med leder. Men det är viktigt att förstå att denna generalisering är väldigt och inte alltid sann.

David Bringner - Legitimerad Naprapat i Linköping

David Bringner

Leg. Naprapat ·

Ds C07346

Vad är skillnaden mellan en naprapat och kiropraktor? 

Den största skillnaden mellan en naprapat och en kiropraktor är att en naprapat jobbar med muskler och leder och fokuserar på kroppens helhet medan en kiropraktor jobbar mer med leder. Men de största skillnaderna hittar du mellan terapeuterna, inte mellan professionerna – det finns kiropraktorer som jobbar med muskler likt en naprapat och med rehab likt en sjukgymnast. Det är viktigt att förstå att generaliseringar som "naprapaten behandlar muskler och leder" medan "kiropraktorn behandlar leder" är förenklade och inte alltid sanna. 

Båda professionerna jobbar utifrån idrottsmedicinska- och ortopediska tester för att utesluta skador och ställa diagnos. De arbetar därefter med att behandla smärta och problem i muskler och leder. De använder båda manuella metoder och hjälpmedel för att främja läkning.

Vilken terapeut passar dig bäst?

Att välja rätt terapeut för att lindra smärta och förbättra din kroppsfunktion kan vara en utmaning. Tre professioner som jobbar med detta är naprapater, kiropraktorer och fysioterapeuter (även kända som sjukgymnaster). Varje profession har sina egna unika historiska rötter och metoder, men deras huvudmål är gemensamt - att hjälpa dig må bättre, minska din smärta och återfå din rörlighet. 

Naprapati: Korrigerar orsaken till lidande

En naprapat behandlar och förebygger funktionsrubbningar och smärttillstånd i kroppen. Naprapaten använder sig av ortopediska tester för att undersöka muskler och leder och på så sätt hitta orsaken till patientens besvär. Vanligt förekommande under en naprapatbehandling är ledjusteringar, mobilisering, massage, triggerpunktsbehandling och dry-needling. De hjälper även patienter med rehabiliterande övningar för att förbättra funktionen i muskler och leder. 

Här behandlar vår naprapat David en patient med axelbesvär.<br>

Kiropraktik: Använder händerna för att åtgärda

Kiropraktiken härstammar från D.D. Palmer, som behandlade sin första patient 1895 och senare utbildade kiropraktorer. Namnet "kiropraktik" kombinerar "chiro," som betyder "med händerna," och "practic," vilket betyder "att göra," vilket tydligt beskriver att kiropraktorer använder sina händer för att behandla.

En kiropraktor undersöker ryggraden och kroppens leder för att diagnostisera patientens besvär. En central del av kiropraktik är justeringar av ryggraden för att återställa rörligheten i kroppen vilket i sin tur leder till muskelavslappning och minskad smärta. Kiropraktorer har också utvecklat kompetens inom mjukdelsbehandling och genomför behandlingar som massage och töjning.

Vår naprapat David genomför en justering i bröstryggen&nbsp;

Oavsett vilken terapeut du väljer, kommer du få en diagnos för dina besvär och en behandlingsplan för att hjälpa dig framåt. Här på CuraRehab har vi naprapater och fysioterapeuter som jobbar med både undersökning och en rad olika behandlingstekniker för att hjälpa dig med dina besvär. Vi rekommenderar att du väljer den terapeut som du känner dig mest bekväm med och som kan erbjuda behandling som passar dig bäst. Är du osäker - prata med oss så guidar vi dig.