Vad gör en naprapat?

En naprapat hjälper dig att ta reda på varför kroppen gör ont och får dig på rätt väg mot en smärtfri vardag. De flesta har någon gång drabbats av smärta i rygg, nacke eller huvudvärk. Om vi följer kroppens signaler så går besväret ofta över, men ibland kan man behöva hjälp av en naprapat.

Andread Palmqvist - Legitimerad Naprapat i Linköping

Andreas Palmqvist

Leg. Naprapat ·

Ds C07312

Vad är naprapati?

Naprapati betyder “att korrigera lidande”, vilket kommer från tjeckiskans “napravit” (att korrigera) och grekiskans “pathos” (lidande). För att kunna korrigera lidande behöver en naprapat vara väldigt duktig på att utreda vad som orsakar lidandet. 

Likt betydelsen av Naprapati, så jobbar en naprapat mot att korrigera lidande. Naprapater är duktiga på att diagnostisera varför man har ont i kroppen, och har därefter ett brett utbud av behandlingstekniker för att behandla orsaken till smärta. 

På senare år har även rehabilitering med träning och rörelser blivit ett större och mer använt verktyg i naprapatens verktygslåda.

Vad gör en naprapat?

En naprapat undersöker, sätter diagnoser och utför därefter mångsidig smärtlindring. En väl använd metafor är att naprapater har många verktyg i verktygslådan, naprapater har ett brett utbud av behandlingstekniker. Oavsett vilket besvär, medicinsk bakgrund eller förväntningar som patienten har så kan en naprapat anpassa besöket.

Trots naprapaternas bredd i sitt behandlingsutbud så vet de också när det inte är behandling som är det viktigaste mot en patients tillfrisknande. På senare år har terapeutkårerna gått mer och mer mot liknande behandlingsupplägg. Naprapater tar åt mer från fysioterapeuternas grundtanke om att långsiktig förändring inte alltid sker på behandlingsbritsen. Därav är en del av behandlingen mot rekommenderad belastning/ ex. övningar, rehabiliteringsplan.

Vi ser även samma fenomen åt andra hållet, att fler och fler fysioterapeuter som jobbar mot muskuloskeletala besvär/idrottsmedicin läser tilläggskurser som ex. Massagekurser, OMT (Ortopedisk Manuell Terapi) och akupunktur för att få ett bredare behandlingsutbud. 

<br>

Naprapatins historia

Naprapater i Sverige utbildar sig på Naprapathögskolan i Stockholm. Den privata skolan grundades 1970 av Björn J:son Berg, Doctor of Naprapathy.  Björn reste som 17-åring till Amerika och jobbade inom byggbranschen. Fysiska arbetet som snickare resulterade i ett ilsket ryggskott. Björn fick hjälp med sin onda rygg av en granne, som råkade vara naprapatstudent. Fascinerad av hur bra Björn blev av naprapatin, ville han själv lära sig mer och sökte sig till skolan i Chicago. En av lärarna på skolan var Oakley Smith, grundaren av naprapatin. Oakley Smith studerade som ung till kiropraktor, men var inte helt övertygad av metoderna man då använde sig av. Han ville modernisera kiropraktiken och startade därför sin egen gren av manuell medicin, Naprapati. 

Björn tog examen 1964 och flyttade fyra år senare hem till Sverige, där han öppnade den första naprapat-kliniken i Örebro. Kliniken och Björns arbete blev snabbt omtalat i både tidningar och radio, intresset växte sig större och större, vilket på sikt resulterade i att han startade utbildningen i Sverige.  

Utbildningen är idag en fyraårig specialistutbildning i teori och praktik, därefter krävs ett år ute i vården för att få sin legitimation.