Ont i nacken - Vad beror det på?

Nacksmärta beror oftast på en irritation eller skada i lokala vävnader, men kan också komma ifrån axlarna eller bröstryggen. Symtom vid nackbesvär kan variera men vanligast är någon form av smärta vid rörelse, nedsatt rörelseförmåga, stelhet och/eller svaghet.

En vanlig orsak till irritation i nacken är statisk belastning/positionering av nacken: lite för länge i soffan eller långa dagar vid skrivbordet. Ytterligare vanlig orsak till värk i nacken är stress, vilket kan påverka musklerna negativt i axlar och nacke. För att bli av med din nacksmärta kan fysisk aktivitet, en varierad arbetsställning eller ett besök till din naprapat/fysioterapeut vara lösningen.

Andread Palmqvist - Legitimerad Naprapat i Linköping

Andreas Palmqvist

Leg. Naprapat ·

Nacksmärtabild

Varför får vi ont i nacken?

Nacken har ett ganska krävande jobb. Med sina sju kotor håller den upp vårt tunga huvud som väger mellan 4-6 kg, den ska dessutom göra detta under långa tidsperioder med stor rörlighetsförmåga. Vanligtvis så löser nacken arbetsuppgiften utan att säga ifrån/göra ont och oftast beroende på att vi inte avviker från den belastningen vi är vana vid.  

Vi lever alla olika liv med olika rörelser och belastningar i vardagen, en del sitter still framför en skärm och en del målar tak, vilket innebär att kontorsnacken blir van vid att sitta vid kontoret och målarnacken blir härdad och van att titta upp mot taket. Kroppen kan dock vara känslig mot förändring och drar lätt på sig en överansträngning om vi frångår vårt vanliga mönster.  

Vad beror min nacksmärta  på?

Överbelastning 

Förmodligen den vanligaste orsaken till stelhet och värk i nacken: 

  •  “För mycket - För snabbt”: När vi anstränger nacken och dess strukturer på ett sätt som vi inte är vana vid. Vanligt förekommande fenomen där en ny belastning tolkas som hotfull/främmande och kroppen svarar med smärta och nedsatt rörlighet, för att du inte ska fortsätta överbelasta.   
  • Statisk positionering: Kroppen och dess muskler har tydliga arbetsuppgifter. När vi rör på oss förtydligar vi när de bör vara aktiva eller inaktiva. Om vi är i samma position för länge kan de lätt bli överansträngda och stela i en obekväm position.
  • Monotona rörelser över tid: Även om målarens tittande uppåt blir vardag så kan det självklart bli nötande och irriterande över tid. Smärta i den här kategorin förekommer ofta i samband med andra bidragande faktorer (stress, för lite återhämtning etc).  

Dålig ergonomi 

Stillasittande = dålig ergonomi. Mer krångligt än så behöver vi inte göra det. Vanligt förekommande stillasittande sker framför skärm eller mobiltelefon, det viktigaste är att ha en varierad arbetsställning, där vi inte hamnar i samma belastning för länge.    

Skador 

Ramlar du exempelvis i skidbacken kan skador i nacken, såsom sträckningar, frakturer eller diskproblematik förekomma. Dessa kräver rätt bedömning och behandlings- /rehabiliteringsplan.  

Åldersrelaterade förändringar 

Med åldern kan våra nackkotor och diskar slitas ned, vilket kan resultera i smärta och minskad rörlighet. 

Vanliga diagnoser 

Nu när vi har tittat på några orsaker till nacksmärta, låt oss gå vidare till några vanliga diagnoser och de symtom de kan orsaka. 

Nackspärr

Plötsligt krampande nackmuskler. Väldigt smärtsamt och tydlig stelhet, kan förekomma på ena eller bägge sidor av nacken. Inte ovanligt att dessa spänningar även ger värk/symtom upp mot huvudet eller vidare ned mot axlar/skuldror/armar. 

Torticollis

Krampande ensidig muskulatur av nacken, ofta med en deviation av nacken (du har huvudet lutat åt sidan). Ensidig värk och svårt att räta upp huvudet rakt. Ibland föds bebisar med torticollis, men kan förekomma spontant i alla åldrar. 

Cervikalgi

Betyder långvarig nacksmärta, främst från muskulära besvär.   

Spänningshuvudvärk

Symtomen är tryckande eller molande smärta i huvudet och nacken, ibland med spänningar i axlarna. Ofta värker det på bägge sidorna av huvudet men förekommer ensidigt också. Blir generellt inte värre av träning, men beror självklart på om du belastar de spänningarna som huvudvärken kommer från eller inte. 

Diskbråck 

Smärta lokalt i nacken, strålande smärta ut i arm, domningar och stickningar. Även minskad styrka i arm/hand kan förekomma.  

Det finns fler orsaker till armsmärta än att disken retar nerv uppe i nacken. Det är mer vanligt med “refererad smärta” från muskler/leder i bröstrygg och nacke, eller att spända muskler klämmer åt nerver/kärl i passagen ut mot armen (TOS – Thoracic outlet syndrome).  

Whiplashskada 

Smärta, stelhet, huvudvärk, yrsel eller trötthet är några symtom som kan uppstå vid en whiplashskada. Kallas även för pisksnärtskada eller WAD (Whiplash Associated Disorder) Det är ett tillstånd som kan uppstå när en person utsätts för en plötslig och kraftig stöt som får huvudet att slungas bakåt och sedan hastigt framåt. Den främsta orsaken är bilolyckor, men kan också uppkomma efter andra trauman. Det kan uppstå en fysisk skada i våra ledband uppe i nacken. Om inte våra ledband i nacken ger samma stabilitet som vi är vana vid, kompenserar kroppen för detta med annan stabilitet, vanligtvis muskelspänningar. Även om kroppen är självläkande, så kan dessa muskelkompensationer ligga kvar många år efter själva traumat.    

Hur kan jag lindra nacksmärtan?

Anpassning 

Fundera och kolla över dina arbetspositioner – kan du ändra något som underlättar för din nacke? 

Försök att undvika allt för långa perioder i soffan/sängen med taskig position för nacken. Varierade positioner är allra bäst.  

Övningar 

Halsrotation: Rulla huvudet försiktigt åt sidorna för att öka rörligheten. 

Axelryckningar: Lyft axlarna upp mot öronen och slappna sedan av. 

Hakan till bröstet: Luta huvudet framåt och håll i några sekunder. 

Vad kan en naprapat eller fysioterapeut göra för dig? 

Naprapater och fysioterapeuter är specialiserade på att diagnostisera och behandla nacksmärta. Här är några saker vi kan erbjuda:

Undersökning: Fysioterapeuter och naprapater utgår från liknande undersökningsprotokoll; där vi genom olika tester försöker ställa rätt diagnos för dina besvär. 

Manuell terapi: Både naprapater och fysioterapeuter använder händerna för att behandla nackens muskler och leder på olika sätt. Detta för att lindra smärta och förbättra rörligheten. Manuell terapi kan innehålla manipulationer, mobilisering, stretching och massage.  

Träning: Naprapater och fysioterapeuter är duktiga på att skräddarsy träningsprogram för just dina besvär. De rekommenderar övningar för att stärka nackmusklerna och förhindra återkommande smärta.  

Ergonomisk rådgivning: Naprapater och fysioterapeuter ger råd om ergonomi och kroppshållning för att minska risken för framtida problem.  

Akupunktur: Akupunktur kan användas som en kompletterande behandlingsmetod för smärtlindring. 

Dry needling: Detta är en teknik som liknar akupunktur, där nålar används för att behandla triggerpunkter i musklerna. 

Detta kan du göra själv för att förebygga nacksmärta  

Stärkande övningar: Regelbundna styrke- och rörlighetsövningar kan förhindra överbelastning och skador. 

God ergonomi: Många gånger handlar det om att du behöver byta positioner ofta. Om du exempelvis sitter flera timmar framför en dator i jobbet, se till att växla mellan sitta och stå och framförallt tillåt dig själv att ta lite pauser under dagen.   

Kan nacksmärtan komma från något annat? 

Nacksmärta kan vara komplex, och det är viktigt att söka hjälp om den inte förbättras med egenvård. Ibland kan den vara ett symptom på andra medicinska tillstånd, såsom hjärtproblem eller infektioner. Om du har varit med ett trauma i nacken, om din smärta inte avtar eller om du upplever andra ovanliga symtom, kontakta omedelbart en läkare för en grundlig utvärdering.